Činjenica je da  za nedovoljno kretanje dece  zaslužna elektronska era, kompjutera i drugih uređaja i  je sve to doprinelo da se deca sve manje kreću.

Nedovoljno kretanje dece može dovesti do gojaznosti

Obavezno fizičko vaspitanje kao predmet u školama nije dovoljan da zadovolji potrebe za nesmetanim razvojem dece. Zadatak svih sportskih radnika je da se maksimalno angažuju, kako bi se u školama i na treninzima stvorili svi uslovi za nesmetan razvoj dece. Pored zdravlja, potrebno je raditi na motoričkom i psihofizičkom razvoju, kako bi se deca što lakše uključila u sport.

nedovoljno kretanje dece

deca previše vremena provode za računarom

Razumevanje pokreta i vežbi je izuzetno važno. Problem koji prouzrokuje nedovoljno kretanje dece postaje osnovna briga svih nas, koji smo tu da bi pomogli da se taj problem reši. Gojaznost je samo jedan od problema koji će se biti uzrokovan ne kretanjem.

Zašto je važno zaustaviti nedovoljno kretanje dece?

Kada se radi o deci, akcenat se stavlja na razvoj funkcionalnosti i motoričkog sastava. Fitnes centri pored osnovne ponude sprava za vežbanje nude i mogućnost za kvalitetan kondicioni trening. Nude prostor gde se može trenirati atletika, gimnastika ili gde se dete može igrati. Svest o pravilnoj fizičkoj aktivnosti potrebno je učiti od malih nogu.  Deca tokom odrastanja, koji je često uslovljen modernim navikama, sedenjem za računarom i igranje igrica gube pojam o vremenu i zapostavljaju apskt zdravlja. Problem koji ima sve više dece, a to je nedovoljno kretanje dece , potrebno je rešiti tako što ćete usmeriti svoje dete u određeni sport, da ne bi došlo do većih poteškoća i  da ne bi došla u opasnost od gojaznosti. Povedite vaše dete u teretanu zajedno sa vama ili ga usmerite u sport.  Igrajte se sa svojim detetom u kući ili napolju i na taj način ćete okupirati njihovu pažnju, a odvojiti ih od računara.

Kako bi trebao izgledati trening?

Trening ne treba trajati duže od 30 – 40 min kako deca ne bi izgubila interes i koncentraciju. Tranzicije iz jednog u drugi deo treninga trebale bi da se izvode čim pažnja opadne. Trener iznosi plan rada kako bi deca znala šta će raditi. Veoma je važno objasniti deci značaj fizičkog vežbanja. Trening je osmišljen da traje do 10 min. Najčešće su to neke igre u vidu poligona, gde se deca provlače, kotrljaju, valjaju ili skaču. Zatim dolazi deo treninga koji je fokusiran na učenje i usavršavanje jedne do dve vežbe u trajanju od 5 minuta, nakon čega sledi razvoj kardiovaskularne i mišićne izdržljivosti.

 

Koje se vežbe preporučuju deci?

Bazične vežbe koje razvijaju snagu kod dece, provlačenje, preskakanja, sklekovi, zgibovi, propadanja i trbušnjaci. Trening bi uvek trebao završiti nekom igrom koja može sadržavati elemente fitnesa ili elemente sportskih igara. To mogu biti elementi atletike poput štafeta, poligona i slično, jer je igra upravo ono što decu najviše motiviše.